Jak jeść bundz? Z czym łączyć ten ser? Sprawdź to!

Podhale i inne regiony związane z polską kulturą góralską dostarczają liczne smakołyki, jakie chętnie jedzone są przez ludzi z całego świata. Wśród nich zaś znajduje się ser bundz. Choć kiedyś był traktowany jako produkt typowo wiejski, dzisiaj należy do najbardziej pożądanych. A jak go jeść? Dowiedz się tego poniżej!
Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Bundz na surowo lub grillowany
Opisywany wyrób z mleka owczego spożywa się na najróżniejsze sposoby. Jego walory smakowe i konsystencja w dużej mierze zależą od stopnia dojrzałości. Świeże sery, które nie były sezonowane, przypominają nieco mozzarellę, jednak z biegiem czasu mogą twardnieć. Z tego powodu bundz rewelacyjnie sprawdza się jedzony na surowo, jak i po zgrillowaniu lub upieczeniu, np. na zapiekance warzywnej.
Przeczytaj również: Jak prawidłowo dobrać rozmiar ubrania koszarowego?
Do jakich dań dodawać bundz?
Przysmak ten znakomicie łączy się z różnymi składnikami. Ser bundz świetnie komponuje się m.in. z pomidorami, oliwą z oliwek, żurawiną oraz rozmarynem i innymi ziołami. Z tego powodu to doskonały wybór np. do różnych sałatek. Jest też idealnym kandydatem do przygotowania wytrawnej tarty, np. ze szpinakiem i cukinią, a nawet z boczkiem. Dobrze sprawdzi się także jako część farszu do pierogów.
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Z jakim winem można łączyć bundz?
Jak większość serów, tak i bundz można parować z winem. Jedząc go na surowo, warto wybrać młode, białe wino, charakterystyczne np. dla winnic Północy, w tym m.in. ze szczepów typu riesling czy sauvignon blanc. Jeśli zaś poddasz go obróbce termicznej – postaw na czerwone wino o niskiej zawartości tanin i lekkie w konsystencji. Rewelacyjnie będzie się z nim parować trunek na bazie szczepu pinot noir.
Prawdziwy bundz tylko z mleka owczego!
Decydując się na zakup sera, jakim jest bundz, warto pamiętać, by wybierać oryginalny wyrób. Ten zaś wytwarza się z mleka owczego lub koziego (w zależności od odmiany). Powinieneś więc znaleźć dobrego dostawcę – kupując produkt ze sprawdzonego źródła masz gwarancję pełni smaku i aromatu, cechujących ten wyrób.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Paki logopedyczne - dlaczego warto z nich korzystać podczas terapii?
Zawód logopedy wymaga ciągłego rozwoju, aby być na bieżąco z najnowszymi metodami terapii różnych zaburzeń mowy. Ważny jest przede wszystkim sposób prowadzonych zajęć oraz rodzaj wykorzystywanych materiałów. Właśnie dlatego tak dużym zainteresowaniem cieszą się gotowe paki z arkuszami do wydruku, kt

Zalety rolet zewnętrznych w kontekście ochrony termicznej
Rolety zewnętrzne to nie tylko estetyczny element budynku, ale przede wszystkim skuteczna ochrona termiczna. Dzięki odpowiedniej konstrukcji i materiałom, te osłony pomagają w utrzymaniu optymalnej temperatury wewnątrz pomieszczeń, co przekłada się na komfort mieszkańców oraz oszczędności energetycz